søndag 18. oktober 2009

KLOKE ORD !!

Denne fortellingen er hentet fra Grete Rode sitt nett sted og jeg har også skrevet den på den bloggen jeg hadde der inne. Hadde lyst å gjenngi disse ordene her inne på min blogg her også.


I en hektisk hverdag er de viktig å innimellom ta seg tid til å reflektere over hva som virkelig betyr mest for deg og hvordan du kan ivareta det. Her er en liten historie som visualliserer dette.

Jeg hadde en gang en professor på universitetet som ønsket å synliggjøre viktigheten av å ta vare på oss selv og reflektere over hva vi velger å fylle våre liv med.
Han stilte et digert tomt syltetøyglass foran oss og sa. " jeg vill gjerne spørre dere om noe" Så tok han frem en haug med store stein på størrelse med en knyttneve, og la dem oppi syltetøyglasset, en stein av gangen. Da glasset var fyllt til topps av stein og de ikke var plass til flere spurte han, " Er syltetøyglasset fullt ?" Alle i salen bekreftet enstimming "JA". Han svarte " er det virkelig det ?" Så tok han frem en bøtte med singel og småstein, og helte oppi syltetøyglasset mellom de store stienene mens han ristet litt på de , slik at det ble plass til en god del småstein.

Så spurte han oss igjen, " er syltetøyglasset fullt ?". Kloke av erfaring svarte vi litt nølende , " nei, sikkert ikke ". Bra svarte han og trakk fram en liten bøtte med sand. Sanden øste han oppi sylttøyglasset mellom de store steinene. Igjen spurte han, " Er syltetøyglasset fullt ?". " Nei ! " ropte vi i kor og igjen svarte han " Bra !". Så trakk han frem en mugge med vann og helte oppi syltetøyglasset til de var helt fullt. Til slutt spurte han, " Er det noen som forstår poenget med dette eksperimentet?" Klok som jeg er ,rakte jeg opp hånden og svarte, " Den er lett ! Poenget er at de har ingenting å si hvor opptatt du er - hvis jeg bare prøver kan jeg alltid presse inn enda flere gjøremål !"
"Feil!" svarte professoren, " De er ikke poenget. Det vi kan lære av syltetøyglasset er følgende: Dersom du ikke legger oppi de store steinene først, får du senere ikke senere plass til dem i det hele tatt. Hva er de store steingene i ditt liv?,Barna?,Ektefellen?,Samboeren eller kjæresten?,Vennene dine?,Utdannelse?,Drømmene dine ?,En god sak?,Tid til deg selv?,Helsen din ?,

"Husk ALLTID å putte oppi de store steinene først,ellers får du aldri plass til dem ! Går du omkring og bekymrer deg over de små tingene ( småsteinen og sanden ), fyller du livet ditt med uvesentlige ting som tar deg bort fra de store og meningsfyllte tingene ( de store steinene )."

I kveld eller i morgen tidlig når du ligger og reflekterer ove denne lille historien, spørr deg selv, " Hva er de store steinene i mitt liv ?".... så legger du dem oppi syltetøyglasset aller først !!

Har mange en gang tenkt på hva de store steinene i mitt liv er.. og har vell kommet frem til at jeg har mange store steiner i mitt liv, den viktigste er vell famelien min . Den betyr mest for meg og jeg er utrolig glad i min lille famelie som består av min mann og min datter. Ellers så er nå venner også noe som er en av mine store steiner. De e viktig å ha ei venninne som man kan snakke med. Helsen min og meg selv er også en viktig og stor stein. Hmm jeg hadde visst mange store steiner jeg.

Tusen takk til alle som er innom bloggen min og legg igjen kommentarer :)

14 kommentarer:

 1. Til ettertanke.. absolutt:-) har fått et annet syn på livet etter at jeg mistet kusinen min i kreft, bare 27 år gammel, for to år siden.. har lært meg å sette pris på de tingene som betyr noe mens man har dem.. men vet aldri når det er borte..
  Janne

  SvarSlett
 2. Så bra, virkelig noe å tenke på. Ha ein fin søndag.

  SvarSlett
 3. En flott historie, som gir en noe å tenke på!
  Ha en fin uke!
  Klem fra Turid;-)

  SvarSlett
 4. Hei.Så kjekt å lese.Tenker på deg.Virkelig nydelig datter du har.Regner med att hun er en Stor stein for deg å ei go venninne.Ha en riktig fin Mandag.Klem fra Bodil

  SvarSlett
 5. Tusen takk for en veldig klok historie:-) Den skal jeg ta med meg - vi trenger alle slike påminnelser..
  Ha ei flott uke framover!
  Vi blogges:-)

  SvarSlett
 6. Hei :)
  For en fin historie :)
  Noe å tenke på !!

  Ønsker deg og dine en fin fin uke .

  Klem Siw

  SvarSlett
 7. Dette var virkelig noe å tenke på, de aller fleste (inkludert meg selv!) har mye å gjøre i en hektisk hverdag... Jeg har nå gått hjemme i to år, og jeg rekker fortsatt ikke å gjøre alt jeg "skulle ha gjort"...
  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 8. Ja det er en flott historie. Hva er viktig i en liv? Det er viktig å prioritere rett.
  Takk for koselige hilsner hos meg.
  Ønsker deg ei flott uke :)

  SvarSlett
 9. Så fint at du deler denne historia med oss! Kjekt at nokre foredrag kan bli slike gode døme som ein tek med seg og huskar på gjennom livet sitt:)

  SvarSlett
 10. Tankevekkende. Jeg har tillatt meg å kopiere det!
  Veldig kloke ord!
  Fant deg inne hos Fjordheim!
  Takk for påminnelsen! Hilsen nunne.
  Flott bilde på toppen av bloggen!

  SvarSlett
 11. En fin histore dette, og mye sannhet i den. Skulle nesten ha hatt et slikt syltetøyglass stående på benken full av småstein og store steiner, sand og vann som en evig påminner. :D

  Ha en fin tirsdag! :D

  SvarSlett
 12. Tusen takk for en fin historie, det er en tankevekker, og jeg skal sennelig fortelle mannen min den.

  SvarSlett
 13. Så flott at du minner oss om dette..
  Har høyrt den før, men har så mykje viktig i seg at det er godt å lese det igjen..
  Takk og god søndag!

  SvarSlett
 14. Håper det er bra med deg også, er innom en tur for ønske deg en god kveld jeg!!
  Klem fra Jorid!!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen til meg, de e kjempe koselig. Klem :)