torsdag 16. september 2010

VEIEN VIDERE....

Redigert bilde fra Fossen

VEGEN VIDERE er navnet på oppfølgingsprogrammet for vi som har gjennomført overvektskirugi, det er et tilbud om 6 ulike programm over to år... to møter i halv året. Møtene foregår i Ålesund og er samensatt av personer som var opperert ved Ålesund sykehus på omtrent samme tidspunkt som meg selv.

Mål : En oppfølgingsgruppe etter gastirc bypassopperasjon,med vekt på livsstil og endring av livsstil. Et av delemålene med denne gruppen er å utvikle kunnskap og ferdigheter og haldninger når det gjelder kost, mineral og proteiner og fysisk aktivitet / trening.

Er diverse fagpersoner som er tilknytta denne gruppa, blandt annet ernæringsfysiolog, sykepleier og fysioterapeut. Overlegen som utfører disse opperasjonene er også tilstede av og til viss det trengs. Er forskjellige tema for hver gang.

Før sommeren hadde vi to samlinger... den første samlingen var allerede i Mars måned da mest for å bli kjent med de andre på gruppa og får å dele litt erfaringer, og så var de ei samling i mai måned som jeg ikke fikk deltatt på, på den var tema protein og hvor mye vi skulle ha i løpet av en dag / utregning av dette. Første møte nå etter sommeren var nå i august måned, da var det Trim og bruk av musklene som var tema. Vi hadde forskjellige praktiske øvelser med en fysioterapaut, øvelser vi kan gjøre hjemme. Både litt terori og praktiske øvelser. Kjempe nyttig og få vite litt om hva vi kan gjøre hjemme for å styrke kroppen vår. Neste samling er i Oktober måned, da er tema: Fett og fettkvalitet. Tyding av varedeklarasjoner, embalasje og bilder. Da blir det diskusjoner og oppaveløsninger også. Kjempe innteresant.

Er veldig kjekt med disse gruppene, for da treffer vi andre i samme situasjon og det er nå veldig greit, vi kan få utveksle litt erfaringer og er det noe vi lurer på så er det bare å spørre de fagpersonene som er der så får vi nå svar. Et kjempe fint opplegg dette syns jeg. Er så kjekt å treffe igjen de som jeg lå i sammen med på sykehuset, også kjempe kjekt å se hvordan vi alle har forandra oss i løpet av de siste 7 måndene siden opperasjonen.. og de fleste er vell enige om at vi alle har fått et nytt og bedre liv.

For dere som husker det så har jeg lagt ut noen bilder fra sykehuset i en tidligere blogg. blandt annet av oss som lå på sykehuet i sammen... da vi var på gruppe nå sist så tok vi nytt bilde av oss... og jammen med det har vi forandra oss.. morsomt å se.

Photobucket

Karin og Berit.. som alltid kjempe koselig å se dere igjen.. vi kan være stolte av oss selv. Vi har vært/ er kjempe flinke :):)

I tilegg så får alle som er opperert tilbud om en 14 dagers opphold på Muritunet inne i Valldal. Der arrangeres det LIVSTILSKURS FOR GASTRICOPPERERTE. Der får vi kostholdsveileding, trim, tips og råd. trening m.m Det er et frivillig tilltak og noe som ikke alle trenger å delta på. Jeg har sagt ja takk til det tilbudet og skal dit den 29 september.. gleder meg til det. Jeg hvet det er flere av de som er på min oppfølgingsgruppe som skal dit sammtidig så det skal bli gøy :):)

Dette var bare en liten orrientering om oppfølgingen etter opperasjonen, i tilegg så er vi nå også på kontroll i Ålesund. Og vi kan stille spørsmål, enten via telefon eller mail viss det er noe vi lurer på eller trenger hjelp til hos de fagpersonene som er tilknyttet denne gruppa / dette opplegget.

Hvordan går det så med meg... er ei stund siden jeg har vært innom bloggen nå.. tiden og energien har rett og slett ikke strekt til, men nå har ting begynt å falle mere på plass her og da blir det også bedre tid til å sitte på datan også.

Måtte selv innrømme for meg selv at jeg kansje sleit litt for mye til at jeg skulle klare dette uten noe hjelp, har jo strevd med maten hele tiden siden jeg ble opperert, er jo mye jeg ikke har tålt og har i perioder hatt vannskelig for å få i meg nok næring. Jeg var stressa for hele greia her ei stund og det ble bare rot. Jeg tok til fornuft og tok kontakt med ernæringsfysiologen i Ålesund og fikk hjelp hoss henne, har snakka med henne på telefon og via mail.

Jeg måtte ta noen grep om dette selv også da... men gode råd fikk jeg hos henne, og jeg hvet at hun er der viss jeg trenger hjelp.

Som sagt, det første grept jeg gjorde var å gå ned til to dager på jobb i stedet for 3.. så nå skal jeg jobbe mandag og onsdag fremover og det tror jeg vill fungere kjempe bra. I tilegg så prøver jeg å ikke stresse med måltidene, men heller prøve å finne ro og tid til å nyte maten og ikke minst prøve å finne igjen kosen som en kan ha under måltidet.

Jeg har også vært litt redd for å spise og det er dette jeg må jobbe med fremover, jeg må jobbe med hodet mitt og tankene mine for å få de til å forstå at viss jeg eter normalt så legger jeg ikke på meg alle de kiloene jeg har tatt av meg..jeg er livredd for å legge på meg alle de 51 kiloene jeg har tatt av.. og det har resultert i at jeg i perioder nesten ikke har tort å spist eller fått ned noe mat.. dette må jeg jobbe mere med og jeg jobbe med dette hver dag. Men jeg er så redd for å legge på meg igjen, har jo hatt mange jojo slannkinger opp gjennom årene... alle like misslykkete. Så hvorfor skal jeg lykkes denne gangen tenke jeg av og til... men som sagt jeg jobber med saken og er godt i gang med forandre spisemønster og tankemønster.. mend god hjelp i fra ernaæringsfysiologen og samtaler skal dette gå bra.

Kommer helt sikkert tilbake til dette i senere innlegg her inne på bloggen min.

Ellers så trener jeg en del... mye turer i skog og mark.. da mest i helgen nå etter at jeg begynte på jobb.. og så er jeg på helsestudioet 2 ganger i uka og deltar på gruppetrening der.. da mest Zumba trening.. Det er kjempe gøy:):)

Når det gjelder mat og trening, så har jeg vært veldig flink å spise før jeg drar ut på tur eller på trening, har alltid med meg ett eller annet på fjellet som jeg spiser under turen... det har jeg forstått at jeg må skal jeg klare å holde energien oppe til trening og turgåing i skog og mark. Har hatt mange fine fjellturer nå i sommer / høst.. kommer med et innlegg i morgen med bilder av de turene jeg har vært på siste ukene.

Det var noen ord i fra meg og hvordan det går her. Jeg er stadig vekk innom bloggene deres, ikke alltid jeg kommenterer, men jeg leser og følger med dere. Skal ta meg en tur innom dere igjen nå etterpå.

Klem fra Evelyn

13 kommentarer:

 1. Først og fremst vil eg berre sei at du ser utruleg flott ut, Evelyn:9) Det er så modig gjort av deg å blogge om dette,og at du skriv både om oppturar og nedturar. Trur det kan vere både styrkande og motiverande for andre i same situasjon å lese om...
  Har ein kollega som tok denne operasjonen i mai,og som allereie er tilbake i full jobb.Er litt spent på korleis det vil gå med han framover.Slit ein del med maten han og...
  Stor klem

  SvarSlett
 2. Syns du er kjempeflink!
  Stå på. Dette går så bra.
  Du må få snudd tankene dine...og det er enklere sagt enn gjort....men når du har fått til det. Ja da går det så det suser...hihihi

  Stor klem til deg

  SvarSlett
 3. Hei på deg. Så flink du er...... Klem :O)

  SvarSlett
 4. Ja jeg synes også det er tøft av deg å stå frem med dine oppturer og nedturer og snakker så åpent og ærlig ut om dette som for så mange er et litt følsomt tema. Det som er ekstra morsom å se, er at det går fremover, eller skal vi si innover :), i alle fall i den retningen du har som mål.

  Ta det ikke ille opp, men her ser jeg på bildet tre flotte damer. Det er lov å si det, selv om en er gift. I alle fall i vår familie. :) Lykke til videre til deg (og også de andre)Ha en riktig fin fredag og helg. Ja lettere tider...

  Klem fra 'n Karl

  SvarSlett
 5. Hei Everlyn , synes du er flink og er flott jeg som skriver hvordan du har det . Jeg er sånn type selv som vil gi av meg selv når jeg skriver . Går selv og venter på og svelge slangen og det kan jeg ikke si jeg gleder meg til men det må no til skal jeg komme vidre .
  Stå på selv om det kommer nedturer for oppturene er ikke langt unna for det oftes . Ha en flott dag , stor klem fra meg Randi : ).

  SvarSlett
 6. Hei Evelyn :-)

  Så interressant å lese om dette!
  Tenk, 51 KILO!! det er jo helt rått!!
  Flink du er! Jammen meg godt det tilbudet finnes for de som har prøvd alt..men at det må være vanskelig å tilpasse seg, den ser jeg!

  Hva ser du når du ser deg selv i speilen? ser du den "gamle" deg, eller klarer du å se den nye deg?
  Jeg, som er så stolt av å ha tatt av 20 kg, (4 har kommet på igjen pga øl-drikking i sommer, men skal av igjen!) ser det kun på bilder fra før..selv om jeg VET jo, pga klærne jeg bruker nå, er myye mindre...

  Klem, Frøydis

  SvarSlett
 7. Du er så flink;0)

  Tok det lang tid fra du ble henvist fra fastlegen til operasjonen?
  Har hørt at de er så lange ventelister.
  Har en "bruker" på jobb som trakk seg for noen år siden pga.angst som nå begynner å tenke tanken igjen..

  Mvh Wenche

  SvarSlett
 8. Veldig sterkt og lese om opp og nedturer, og godt at du får så tett oppfølging etter operasjonen. Jeg ser bilde av tre flotte kvinner..

  Zumba har de starta med her hvor jeg bor, men ventelistene er lange som et år. Ble visst veldig populært så jeg skjønner deg som sier at det er gøy!

  Lykke til videre med livsstilsendringen..

  SvarSlett
 9. Så koselig å se deg igjen! Har savnet deg, men forstår du har det travelt når du har begynt på jobbe igjen.

  Vet du; jeg er stum av beundring for det du har utrettet! Og så flott med at en slik gruppe holder kontakten på denne måten. Det at du har noen å henvende deg til med spørsmål og for gode råd er også veldig viktig.

  Ønsker deg lykke til videre og riktig god helg!

  SvarSlett
 10. Hei 62 modell / Wenche:) Jeg har også trekt meg fra denne opperasjon tidligere... men denne gangen var jeg klar over at jeg ikke skulle trekke meg. jeg sto på venteliste i litt over et år fra jeg komm inn til første vurdering i Ålesund til jeg ble opperert.

  Angrer ikke på at jeg tok denne opperasjonen.

  SvarSlett
 11. Takk, Evelyn, glad jeg fant internettveien til deg.

  SvarSlett
 12. Hei.

  Takk for at du deler, jeg skal snart i ilden selv no. Begynner på pulver 4 okt. Grøss.

  Veien videre....jo sikkert fint, men jeg personlig kjenner jeg ikke har lyst. Men jeg vet jeg MÅ og jeg vet det blir sikkert ok.

  Men jeg har aller mest lyst til å sniiike meg inn på avdelinga, bli opperert og så sniiike meg hjemm igjen uten å snakke med noen.

  Men kjenner jeg gruer litt til disse møtene. Hvordan gjør dere det med mat på slike møter? Er det alle som har med seg en "pk knekkebrød og en skyr" selv, eller er det noe opplegg?

  Er det hele dagen, eller er det bare noen timer?

  Og så er det en annen ting:
  Man blir innlagt om morran dagen før operasjonen, og den dagen går man jo enda på pulver. Skal man ta med seg pulver, og ordne med det selv på avdelingen den dagen, eller ?

  Og den dagen er det vel mye venting?

  en million spørsmål, og den største frykten av dem alle...."sorry, men du blir ikke opperert alikevell du"....bare dra hjem igjen.

  Nei tusen takk for at du lar meg, og andre få høste av dine erfaringer.

  Klem.

  SvarSlett
 13. Jeg er altså bare så imponert. Ingen som ser dere tre jentene kan tro at dere noen gang har vært overvektige. Helt fantastisk!!! :o)

  Skjønner godt den tankegangen du har ifht å være redd for å spise og redd for å legge på deg igjen.
  Håper du klarer å legge vekk de tankene der.

  Skal selv over på lavkarbo fra lørdag - er litt spent på det. Gru-gleder meg. Håper jeg får det til - håper det virker på meg - slik det har virket på så mange andre. Tiden vil vise.

  Må vel også finne en eller annen treningsform som er "meg". Vet i alle fall at jeg må ta tak i dette på ett eller annet vis. Blir veldig imponert av å lese bloggen din i hvertfall :o)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen til meg, de e kjempe koselig. Klem :)