søndag 20. september 2009

NÅ GÅR JEG BARE Å VENTER PÅ Å FÅ DATO FOR OPPERASJON.

Dagene mine har vært fullt bestatt de 2 ukene som har gått siden jeg var på innformasjonmøte i Ålesund anngående slankeopperasjon. Har vært innom å lest litt på andres blogger og lagt inne en kort blogg med bilder fra en tur. Men de er altså alt jeg har hatt tid til. Kan ikke tro at jeg er sykemeldt å går hjemme fortiden.. døgnet har likevell for få timer innimellom.

Men nå har de altså gått 2 uker siden jeg og ei anna dama dro spent avgårde for å få litt informasjon om de vi skal igjennom, vi dro tidlig avgårde hjemmeifra.. da møtet begynte klokka 9 og skulle vare helt til klokkka 4 samme dag. Da vi kom frem til Ålesund var vi begge spente på hva som møtte oss og hvordan dagen skulle bli, de viste seg og bli en svært innholdsrik dag med mye nyttig innformasjon.

Jeg har brukt en del tid de siste dagene på å gå i gjennom papirene og bearbeide de som vi fikk vite og som ble gått igjennom på de møtet, jeg er veldig glad for at sykehuset har slike informasjonsmøte i forkant, der både vi og pårerørende kan få litt innformasjon om hva som skal skje, de gjør oss nå tryggere på situasjonen, og man har også mulighet til å trekke seg fra opplegget viss en finn ut at dette e noe en ikke vill eller har innteresse av lengre.

Vi fikk et lite innblikk i blandt annet : * informajons om Gastric Bypass opperasjon.
* Hva skjer når vi kommer til avdeling/ rutiner.
* Følelsesmessige utfordirnger.
* HVa skjer på opperasjonstua.
* Anesti ved fedmekirugi.
* 2 stykker som var der og fortlate om sine erfaringer.
* Kosthold etter opperasjonen/betydning av riktig samensatt
kost før og etter opperasjonen.
* Fysisk aktvitet - nøkkelen til suksess!
* Oppfølgingskurs med fokus på livsstilsendring.

Så dere skjønner at de timene fra 9 til 4 var fullt bestatt. Men for meg var alle den informasjonen jeg fikk der veldig nyttig og den har bare gjort sitt til at jeg er blitt enda mere innstilt på at dette skal jeg gjennomføre.

Overlege Jorunn Sandvik ved sykehuset og som også er den som oppererer informerte en del om selve opperasjonen og viste bilde av de som skal skje. Snakka også litt om hvorfor noen bli overvektige, hvem har ansvaret og hva e sykelig overvekt. Kriterier for opperasjon var også nevnt. blandt annet en overvekt på + 40 kg og en bmi over 35.. må ha forsøkt annen form for vektreduksjon, ha evne og vilje til livstilsendring og sambarbeid i oppfølging etter operasjon. Ikke alkohol eller medikamenmisbruk, ikke alvorlig psykisk skdom eler spiseforstyrrelser m.m.

Hva er så hensikten med opperasjonen ? Å reduserer helserisikoen knyttet til overvekt, bedring av tillegslidelser, øke /bevare arbeidsevne / funksjonsevne, øke livskvaliteten, komme ut av en situasjon hvor kroppen tar for stor plass i livet.. og et hjelpemiddle til varig livsstliendring blandt annet. Var også snakka om risikoen / ulemper ved opperasjon, og så klart en riskio er de nå med dette som med alle andre opperasjoner, og en del bivirkninger også som. MEN DE SOM VAR POENGTERT ER AT OPPERASJONEN HAR INGEN HENSIKT VISS EN IKKE GJØR NØDVENDIGE LIVSSTILSFORANDRINGER I TILEGG. De ble også snakka om altarnativer til opperasjon, slik som livstilsendring, medikamenter og gruppetilbuder m.m.

De er jo en gastric bypass opperasjon jeg skal i gjennom, dvs at mavesekken delesog at tynntarmen for redusert opptakt av næring. De er ikke store plassen som blir igjen i mavesekken. Oppersasjonen gjøres i utganspukntet med kikhulsteknikk. Og den e endelig den kan ikke gjøres om igjen. Effekten av denne opperasjonen er blandt annet at de blir mindre plass til mat under hvert måltid, man kan ikke spise og drikke samtidig,man kan bli syk viss en spise sukker (fører vell til at en ikke har lyst til å spise ting med sukker i ) Diabetes type 2 bedres og søvnapnoe bedres. Akkurat dette med mat kan nå bli et spennede prosjekt da.. men så innstillt som jeg er på dette så går de nokk bra tenke jeg.

Snakka også om komplikasjoner ved opperasjonen og hvorfor de kan bli komplikasjoner, dette syns jeg var veldig bra at de tok opp slik at vi også fikk høre at de e både positive og negative ting ved en slik opperasjon, for mange kan nok dette virke litt skremmende, så også for meg. Men jeg har ingen annen mulighet nå, så for meg e valget enkelt.

Før opperasjon så er de nå en del utredninger, jeg er nå godt i gang med disse. Har vært hos fastlegen og tatt prøver og hos ernæringsfysiolog, Gastroskopi ( undersøkelse av magesekk ) mangler jeg enda da. En del forberedelser er lurt å gjøre.. som å begynne å venne seg til å spise regelmessig og rett, prøve å holde seg best mulig i form. Rett før oppersjon 14 dager før skal vi nå også gå på pulverkur( de blir nok ei skikkelig utfordring men hva gjør man ikke for å få ting til ).

Snakka litt om hvordan de kan bli etterpå, i forhold til mat ( kommer litt tilbake til de ), trening osv. Jeg syns også de var veldig nyttig og få vite hva som skjer i forbindlese med innlegglesen og hvor lenge man må være på sykehuset. Syns de vare veldig beroligende for meg at de var folk der fra avdeling, og fra opperasjonstuen og fortalte hva som skjede i forhold te opperasjonen, de med nakose og hvordan rutinene er. De syns jeg for meg var kjempe nyttig og gjorde meg mere sikker på at de er dette jeg vill..fjerna litt av denne redselen og usikkerheten jeg har i denne forbindelse. Det gjorde meg bare mere sikker i forhold til de jeg skal i gjennom.

Var også snakka om oppfølging etterpå, og de opplegget de har syns jeg virka veldig fint og bra. De er blandt annet oppfølgingsgrupper annenhver måned i 2 år, kontroll på kirurigis poliklinikk etter 6 uker, deretter hvert halvår / årlig i 5 år,tilbud om livsstilskurs ved et senter i 2 uker, og ellers kontakt ved behov med sykehuset eller legen. Var også snakka litt om resultater.

Ellers så var de snakka om Psykiske forhold ved overvekt. Og de var nå også et innteresant tema og høre på, og noe som så absolutt er noe en må tenke på. Kommer ikke te å skrive så mye om de her, men de er noe med å jobbe med å få med hodet i den livstilsforandringa som skjer i forbindelse med en slik opperasjon. Er også viktig å ha støttespillere rundt seg som fameleie og venner. De er viktig med en heia gjeng. For de er store forandringer som skjer og kroppen forandrer seg fortere en hodet klarer å henge med.

Jeg har nå valgt å være åpen om at jeg skal opperes, og forteler åpent her i bloggen min om min vei mot dette og mot en sunnere og slankere kropp. Men mange vill ikke snakke noe om dette og heller ikke fotelle de til så mange. Slik er det bare vi er alle forskjellige.

Litt om møte med ernæringsfysiologen og trim kommer i del to..

1 kommentar:

 1. Hei vennen :-)
  Duverden det var virkelig en innholdsrik dag du hadde i Ålesund den dagen ja!!

  Så flink du er til å uttrykke deg her :-)
  Og så lurt å si noe om dette overfor familie og venner så veit vi du er i trygge hender :-) Og det er lurt å skrive om dette så vi får litt innblikk i hva du må igjennom. Det blir en tøff tid og vi må støtte deg så godt vi kan.
  Bra det er så gode muligheter for oppfølging og kontroll og hjelp etter opperasjonen og da :-)

  Tenker på deg vennen min :-)
  klem fra meg

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en hilsen til meg, de e kjempe koselig. Klem :)